title=

info@woordentekst.nl
038 - 45 25 774
06 - 53 76 80 53

Portfolio

tekstbureauzwolle telegraaf

´Samen´ spelen in oud postkantoor

door Liesbeth Oelen
Kinderen meenemen tijdens het winkelen: voor de een betekent het een gezellig uitje met aan iedere hand een kind dat gedwee met je mee dribbelt. Voor de ander is het pure ellende met jengelende peuters die niets willen en overal met hun handjes aan zitten en winkelrekken met snoep leegtrekken. Vele moeders en vaders zie je denken: "Kon ik mijn kind maar even ergens onderbrengen om te spelen, zodat ik de handen vrij heb en rustig rond kan snuffelen op zoek naar iets leuks."

De vriendinnen Ruby Blom en Danielle Steen - zelf ook allebei moeder - haakten in op de steeds groter wordende behoefte om te winkelen zonder kids. Onlangs openden zij hun spiksplinternieuwe restaurant inclusief kinderopvang 0Samen' aan de Nieuwe Markt in Zwolle. Ruby spreekt uit ervaring: "Als ik eens naar de kapper wilde, nam ik mijn zoons mee of ze gingen even bij een vriendje spelen. Kinderopvang voor een uurtje heb je hier niet."

Ruim een jaar geleden kregen de plannen van Ruby en Danielle vastere vorm. Woningstichting Delta Wonen, eigenaar van het oude postkantoor in de Zwolse binnenstad, deed toen een oproep om ideeën aan te dragen voor de nieuwe bestemming van het immense pand. " In vier weken tijd lag er een businessplan en werden de financiën besproken bij de bank. Uit alle inzendingen werden we gevraagd ons plan te presenteren en dat is goed gelukt. We hadden de presentatie omlijst met een potje thee en wat lekkers, om dezelfde sfeer te creëren die we voor ' Samen' in gedachten hadden. Uiteindelijk kwamen we als winnaars uit de bus", zegt Ruby,voorheen zelfstandig trainer en coach, trots.

Verbouwing

Dé 'hoofdprijs', voor beide dames, is dat zij het pand nu mogen huren. Na een grote verbouwing, deels bekostigd door Delta Wonen, gingen de deuren precies een maand geleden open. Kinderjuffen Tessa en Martine hebben sindsdien al vele kinderen mogen verwelkomen. "De kids worden maximaal twee uur opgevangen. Voor een kind betaal je 3,50 euro per uur, voor een tweede kind 2,50 euro en voor het derde kind 1,50 euro. Een gezin met drie kinderen is voor twee uur dus 15 euro kwijt'', rekent Ruby voor.

De kinderopvangruimte is een waar walhalla voor de kinderen. In het speciaal voor ' Samen' ontworpen speelhuis kunnen de kinderen al hun fantasie kwijt. "Ze kunnen winkeltje spelen, restaurantje of postkantoortje. Er staan grote tafels waar je lekker aan kunt knutselen, kleuren of waar je een spelletjes kunt spelen. Ook kunnen ze op de 'Wii' of een filmpje kijken. Maar in de praktijk komen ze daar vaak niet eens aan toe, omdat ze het veel leuker vinden om iets met de juffen te doen.

We hebben nog nauwelijks kinderen gehad die huilen omdat hun ouders weggaan. Vaak komen de ouders eerst even 'oefenen'. De ouders drinken wat en de kinderen spelen, zo weten ze hoe het is om een uurtje door de kinderjuffen te worden vermaakt", vertelt Danielle, die van oorsprong onderwijzeres is. Soms is het zo leuk dat de kinderen niet meer mee naar huis willen. "De potloden hier zijn beter dan thuis, en ik wil mijn tekening hier graag afmaken", aldus de zevenjarige Ilse Roepers, die in de kerstvakantie even komt spelen bij ' Samen'.

De speelruimte is er ook voor de jonge bezoekers die gezellig met hun ouders in het in het restaurant eten. "De spelletjes mogen ook meegenomen worden naar het restaurantgedeelte. Er wordt behoorlijk wat mens-erger-je-niet gespeeld", lacht Ruby. "We willen een sfeer creëren van samen zijn, zoals je dat in een echte woonkamer ook hebt; met een loungegedeelte en een elektrische open haard." Moeder Sanneke is in de vakantie neergestreken in de loungehoek. Samen met haar man en drie kinderen genoten ze, op de knieën zittend aan de salontafel, van de lunch. "Ik ben ook al eens naar de kapper geweest en heb toen onze dochter hier even 'geparkeerd'. Omdat we al eerder waren geweest, kon ik haar met een gerust hart achterlaten. De leidsters kennen mijn dochter Tess nu al een beetje", vertelt Sanneke.

Ook het menu is kindvriendelijk. "We serveren oer-Hollandse stamppotten, zoals boerenkool met worst, en zelfs stamppot met spruitjes. Ook de gehaktballen ontbreken niet. Voor de lunch is er natuurlijk de bruine boterham met hagelslag", zegt Ruby.

Zwollenaar Gerjan Roepers, vader van Ilse, Stella en Lizet: "Soms is het handig om je kinderen niet mee te nemen tijdens het winkelen. Als je bijvoorbeeld rustig een kostuum wilt aanschaffen, is het lastig als de kinderen verstoppertje spelen in de winkel. Dat kunnen ze dan beter bij ' Samen' doen."

www.samenzwolle.nl