title=

info@woordentekst.nl
038 - 45 25 774
06 - 53 76 80 53

Portfolio

tekstbureauzwolle telegraaf

Renske was geliefde collega

door Liesbeth Oelen
BAFLO - Bij de zeehondencrèche in Pieterburen, waar de 29-jarge Renske Hekman werkte, is het nieuws over haar gruwelijke dood als een bom ingeslagen.

Ze woonde net een paar maanden in het appartementencomplex aan de Heerestraat in Baflo, de 29-jarige Renske Hekman. Woensdag was er ruzie met haar ex-vriend en werd ze met een brandblusser doodgeslagen.

Haar ex sloeg op de vlucht. Hij rende dwars door het dorp met in zijn kielzog schietende agenten. Uiteindelijk werd agent Dick Haveman, die hem wilde inrekenen, in koelen bloede door hem doodgeschoten. Een 22-jarige politievrouw raakte ook gewond en een 72-jarige buurtbewoner werd in zijn been geraakt.

In Pieterburen wordt verslagen gereageerd op haar dood. Lenie ’t Hart stond gistermiddag met roodbetraande ogen in haar crèche. De afgelopen twee jaar was Renske als biologe bij de zeehondencrèche actief in het wetenschappelijk onderzoek. Zij had veel kennis van zeehonden in het Dollardgebied, waar ze het gedrag van de dieren observeerde. Ook was ze onvermoeibaar in de verzorging en het ophalen van zieke zeehonden.

„Renske was niet alleen een geliefde collega maar ook een vriendin van alle medewerkers”, verklaart ’t Hart. „Zij had een zeer positieve instelling, was altijd bereid om in te springen waar dat nodig was. Ze had een warm hart voor zowel mens als dier. Ze was gewoon een ontzettend lief mens. We zullen Renske nooit vergeten en wensen haar naaste familie en vrienden heel veel sterkte toe. Tijdens een speciale bijeenkomst met het personeel is ze herdacht. Acht weken geleden verongelukte onze dierenarts en nu hebben we met een nieuw drama te maken.”

Natrillen

In Baflo staat iedereen nog na te trillen. Een buurman van het herenhuis waar Renske samen met zeven anderen een kamer huurde, ving twee Poolse bewoners op kort na de vondst van de dode vrouw. „Ze zijn door de politie ergens anders ondergebracht. Nee, ze hebben niets gemerkt van de ruzie van hun huisgenoot”, aldus de buurman.

Volgens de plaatselijke fietsenmaker die tegenover het complex zit, was het een echt doorgangshuis waar studenten maar ook anderen korte tijd woonden. „De woning is een voormalig pand van Rijkswaterstaat en is verkocht aan een huisjesmelker die gigantische bedragen vraagt voor een klein hokje. Renske kende ik een klein beetje. Ik heb die kerel ook weleens gezien.”

In het plaatselijke café Beuving vertellen gasten dat er in het huis alleen maar ’import’ woonde. „Nee we kennen ze niet. Het is er een zootje daar. Ik ben er weleens binnen geweest en toen rook het heel erg naar wiet. Twee jaar geleden is er ook al eens een verslaafde vent met zwaarden aan het zwaaien geweest.”

Buurtagent Donkerbroek uit Baflo zit in dorpshuis Agricola om een luisterend oor te bieden aan de dorpelingen. Ook kunnen dorpelingen het condoleanceregister tekenen. „Ik kende de politieman die is omgekomen niet zo goed. Hij werkte bij de afdeling verkeershandhaving. Desalniettemin komt het keihard aan wanneer een collega komt te overlijden”, aldus Donkerbroek.

Scholen

Op de twee basisscholen in het dorp werd ook uitgebreid stilgestaan bij de kogelregen. „De 4-jarige Thimo was helemaal vol van alles. Tussen de middag kwam hij heel verdrietig thuis”, vertelt zijn papa.

Zoon Max van de caféhouder Beuving heeft woensdagavond de verdachte met in zijn kielzog de schietende agenten voor zijn huis zien langsrennen. „Hij vond het best spannend allemaal. Op zijn school werden speciale kringgesprekken gevoerd met de kinderen. Max heeft alles verteld wat hij heeft gezien en dat was heel veel”, zegt zijn moeder.